Monday, 3 February 2014

hidayah milik ALLAH

assalamualaikum...
hampir 10 bulan tak update blog ni...dalam masa 10 bulan ni jugakla macam-macam dah terjadi dalam hidup saya dan macam-macam pengalaman baru yang saya dah alami...im complete my studies...after 3 year,..do part time job as a kindergarden teacher...being a fisioterapist for a month..convocation...travel to melacca...kl...perlis...penang...selangor.....dan dalam tempoh sepuluh bulan ni jugakla saya cuba cari balik siapa diri saya yang sebenarnya..untuk apa saya diciptakan..dan kenapa saya diciptakan..

hidayah..
hidayah itu milik ALLAH...memang hidayah itu milik ALLAH..tapi itu biukan alasan untuk kita tak berubah menjadi lebih baik...ramai yang cakap tak nak berubah sebab belum sampai seruu....belum dapat hidayah dari ALLAH....macam mana nak dapat hidayah kalau kita tak berusaha langsung nak cari hidayah..kita langsung tak nak tadah tangan memohon hidayah dari ALLAH..

saya pernah buat salah dulu..lalai..seronok sangat dengan dunia..sekarang ni Alhamdulillah...ALLAH tunjuk jalan..ALLAH buka hati saya sedikit demi sedikit...saya belajar untuk ubah diri...(in proggress)cuba lengkapkan apa yang saya tak lengkapkan dulu..cuba baiki cara pemakaiaan saya sedikit demi sedikit....ALHAMDULILLAH hati rasa tenang...tenang dengan kurniaan ALLAH..

buat kawan-kawan yang ada niat nak perbaiki diri menjadi lebih baik...disini saya nak kongsikan cara saya untuk berubah...

FACEBOOK
facebook adalah cara paling mudah dan senang untuk kita nak berubah...cuba add atau follow page-page yang bermanfaat..yang banyak memberi ilmu agama kepada kita,,.contohnya page pendakwah seperti utaz izhar..ustaz don..dan ustaz idrus...then follow jugak orang-orang atau artis-artis yang dah berubah ke arah kebaikan..sebab selalunya mereka akan kongsikan benda yang sangat membantu untuk kita berubah..

MUZIK
muzik juga salah satu cara yang paling berkesan untuk mendatangkan keinsafan dalam diri kita...cuba hayati lagu-lagu berunsur kerohanian..fahami liriknya...banyak sangat lagu-lagu yang dapat memberi kesedaran kepada kita sekarang ni...antaranya...taubat seorang hamba..dinyanyikan oleh hafiz hamidun..menanti di barzakh....dadali..ku tak pantas di syurga...

ALQURAN
semestinya al-quran adalah panduan terbaik untuk kita sucikan diri...baca ia...fahami ia..dan amalkan ia...banyak pengajaran yang kita dapat daripada kitab suci al-quran...sangat menenagkan hati dan jiwa jika al-quran sentiasa dibaca...

TV
elakkan menonton rancangan tv yang x bermanfaat...seriously..sangat berkesan untuk kita berubah jika jarang tonton tv...

BERSENDIRIAN
banyak bersendirian dan berfikir tentang mati...

AVOID
elakkan orang yang mengajak kita melakukan benda yang tak berfaedah...(dengan cara yang baik)..buang atau tunggalkan setiap perkara yang dirasakan menghalang kita untuk dekat dengan ALLAH...contoh..rambut yang diwarnakan...potong atau cukur....baju-baju yang ketat.....dll

semoga apa yang saya kongsikan dapat bagi manfaat kepada semua...
diana amir

irma hasmie

mizz nina

yat hamzah

syamsul yusof

sham kamikaze

mereka dianrtara orang yang diberi hidayah oleh allah....semoga kita sentiasa diberi keampunan oleh ALLAH..dan semoga kita terus istiqamah...

Saturday, 6 April 2013

bahagia..

hati saya sedang berbunga-bunga ni...huhu
bahagia yang ALLAH kurnia,..
ALHAMDULILLAH...




WAAAA....IM HAPPY
DUUUSSSSSHHHH
!
!
!
!
V
PAIPAI....

Monday, 28 January 2013

subhanallah


SUBHANALLAH..
indahnya ciptaan tuhan sehinggakan hati yang gundah mampu berubah menjadi setenang air di lautan.
walaupun terkadang,manusia terlalu buta untuk melihat keindahan ciptaanMu,
namun alam tetap patut pada titahMu,

andai alam mampu bicara,
secebis doa pasti ada buat manusia,
dengan bait kata-kata yang pastinya tanpa nista,
Berkata alam pada manusia ''moga manusia jernihkan hati mereka sejernih air dilautan,
moga manusia sucikan diri mereka sesuci embun dipagi hari,
moga manusia buka hijab mata mereka yang selama ini mengaburi pandangan matannya dari melihat keindahan ciptaanMU..
moga bibir manusia basah menyebut SUBHANALLAH pabila melihat kebesaranMU"..
dan pastinya alam takkan pernah berhenti memuji kebesaranMU






lets says...subhanallah...
(*______________*)v

Wednesday, 23 January 2013

SALAM MAULIDUR RASUL

 اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّد 


"Sesungguhnya telah ada pada diri rasullullah itu contoh teladan yang baik bagimu,iaitu bagi orang yang mengharap (rahmat) dari ALLAH,dan (kedatangan)hari kiamat,dan yang banyak mengingati ALLAH"


Thursday, 8 November 2012

senja

assalamualaikum.....
ape kabor semua...
kali ni aku nak share ngan korang gambar-gambar yang aku ambek masa hari raya aidiladha yang ke2..
maaf ye...bkn nak tunjuk gambar lembu kena korban ke...x de...tp gambar waktu senja yang aku shot kat blakang rumah arwah tok aku...
saja je time ni..adik-adik aku g lepak kat sawah padi or dalam bahasa kedahnya also known as bendang...
x mau cakap bebanyak...meh aku tunjuk kat korang gambar yang aku snap hari tu meh...
enjoyla ek walaupon korang x mau enjoy...huhuhuh

my 1st p!cture..
matahari



gunung jera! kat belakang rumah tok saya                
kanak-kanak r!bena yang g!la bergambaq...
 okep...tu ja la yang aku nak share kat sini...
hati rasa happy ja bila aku dapat share benda yang aku suka dengan org laen...
hope korang suka....
sama-samala kita ucap subhanallah kalau kita tengok sesuatu yang cantik atau menakjubkan...
sesungguhnya semua itu ciptaan ALLAH yang ALLAH nk tunjukkan kepada umatnya..
dan itu jugalah tanda-tanda kekuasaan ALLAH...

okey then.!setakat ni je dulu ek kengkawan...
next time cheq post gambar-gambar lagi...
insyaallah..law sempat...coz sekarang cuma shot gambaq pakai kumira fon saja..
kumira dah rosak...(T__T)
wassalam...

Sunday, 4 November 2012

dalam sujud cintaku


Lagu dalam sujud cintaku nyayian halim devotees berkumandang ditelingaku..kuhayati dan kualami setiap bait-bait kata lagu ini…lagu yang padaku banyak membuat air mataku mengalir mengenangkan segala dosa-dosaku…membuatku mengingatkan diri supaya lebih mengenali siapa sebenarnya diriku,membuatku belajar mensyukuri segala nikmat yg ALLAH S.WT kurniakan kepadaku dan yang pasti  membuatku banyak mengingati pengakhiran kepada sebuah kehidupan setiap anak adam iaitu MATI....

“getirnya cemas dikalbu takut hidup tanpa redhaMU”…sebaris ayat yang membuatku bertanya kepada diriku “apakah aku takut sekiranya ALLAH tak meredhai kehidupanku di dunia yang hanya sementara ni??...jawapan yang kutemui dari persoalanku ini hanyalah linangan airmata,..gementar dan terasa kerdilnya diri ini….

Aku hidup menumpang di dunia milikMU,ku menikmati rezeki kurniaanMU,ku terima segala nikmat pemberianMU,…tapi aku lupa mengucapkan ALHAMDULILLAH atas semua pemberian yang KAU hujani padaku,..aku lupa untuk mengungkapkan ALLAHHUAKHBAR pabila ku melihat kebesaranMU,..dan aku lupa melafazkan ASTAGHFIRULLAH pabila diri penuh dengan lumpur dosa yg ku lakukan di dunia ciptaanMU…

YA RABBI..dari sujud ke sujudku ini,ku menadah tangan memohon agar KAU berikan ku kesempatan untuk menjadi hambaMu yang lebih baik..
YA RABBUL IZZATI..dari sujud ke sujudku ini,ku meminta secebis hidayah milikMU agar dapat ku menyuci lumpur dosa yang selama ini menyelubungi ku…
YA RAHMAN YA RAHIM..dari sujud ke sujudku ini,ku merayu agar KAU redhakanlah kehidupanku,dan KAU akhirkanlah hidupku dalam keadaaan husnul khatimah,dan jauhkanlah aku dari pengakhiran hidup su’ul khatimah………..


Thursday, 12 January 2012

mencari sesuatu yang x pasti


assalamualaikum...
2,3 hari ni...x tau la...ape yang x kena ngan aku....semua benda aku bt macam x kena je...
kadang-kadang aku rasa tenang sangat,kadang-kadang happy,dan kadang-kadang rasa macam x lengkap ja hidup ni(yg pasti x lengkap bukan sebab x de bf k)
aku skang ni ngah mencari ape yang bleh bt aku rasa lengkap...
dan yang pasti aku x tau ape tu...
semoga dalam tempoh ni...aku temui jawapan tok persoalan yang tercipta dari hati dan perasaan aku ni....
amin